Hala olmak…

Siz hiç hala oldunuz mu? Ya da halanız var mıydı bilmiyorum. Benim 4 amcam ve 1 halam vardı. Elif’im olduktan sonra sayesinde ben de hala oldum. Bugün size bu duyguyu yazmaya çalışacağım.

Hala, Arapça kökenli bir kelime olmakla beraber annenin kız kardeşi yani teyze demektir. Türkçe’ye babanın kız kardeşi olarak girer. Anadolu’da hala yerine bibi, ame, eme gibi isimler de kullanılır.

Teyze için anne yarısı denir. Amca içinde baba yarısı. Ya dayı ve hala nedir? Bir çok kişi hala veya dayı olmayı üvey akraba; amca ve teyze olmayı öz akraba olarak tanımlar. Bana göre her ikisi de hem anne hem de baba yarısıdır. Boşuna “İşin bitene kadar ayıya dayı de” ya da “Senin dayın yoksa işin hallolmaz” denmiyor.

Benim rahmetli halam çok özel bir kadındı. Ben de çok severdim. Allah bütün ölmüşlerimize ve halama gani gani rahmet eylesin inşaallah. Aramızda 10 yaş vardı ve ben onca yeğeni içinde halama en çok benzeyeniydim. Halamla akran 2 teyzem var. Onları da severim ama, halamın yeri başkaydı. Genelde teyzeler çok sevilir; ama, dedim ya halamla bağımız başkaydı. Belki İstanbul’da yakın olduğunuzdandı belki çok sevdiğimden belki de annemle araları iyi olduğundan, kim bilir belki de hepsinden… Bugün halam yok mezarına gidip dertleşiyorum. İki evladına ablalık yapmak boynumun borcu. Eniştem ve Sibel ile Serdar halamın bana yadigarları.

Oğlum Kerim küçükken sanırım anaokul sonrası bir seneye yakın okuldan geldiğinde Allah bin kere razı olsun halam ona baktı. Hatta o sene deprem olmuştu. Halamla Kerim artçılardan birinde beraberlermiş. Birbirlerine sarılıp dua etmişler. Halam benim arkadaşım derdi Kerim’e. Kerim’de halası olmadığı için hala gibi severdi rahmetliyi.

Hala gibi sevmek ne demek? Baban gibi güçlü annen gibi şefkatli demek. Kanından olmak dışında yeğeninle soyun ve soyadın devam edecek demek olduğundan halalar için yeğenler çok özeldir.

Benim halalığım üniversite yıllarımı hatırlatır bana. Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde 1990 yılında üniversiteye başladım. O dönemde sağ sol olayları vardı. Benim kuşağım iyi hatırlar. Bizim fakültede bu konuda hiç yabana atılmazdı. Serde subay kızı ve koç burcu olunca cesaret benim gölgem gibiydi. Hiç bir grup ya da güce boyun eymedim Allah da eğdirmez inşaallah. Bu tavrım arkadaşlarımın dikkatini çekmiş. Bizim sınıfta dayı yok ama halamız var dedi birisi. O günden sonra lakabım hala kalmıştı. O günlerden sevdim hala olmayı.

Elifimin doğduğu günü hiç unutmam. İşte o gün ben biraz daha büyüdüm ve olgunlaştım. Ne de olsa yeğenim bana çekeceği için ona iyi bir rol model olmaya çalışmalıydım. Hani “Kız halaya, oğlan dayıya çeker” denir ya… Beni örnek alacak kızımın gözünde hep iyi biri olmak için uğraşmaya başladım. Bizim ailede durum tam da kız halaya, oğlan dayıya çeker durumu mevcut. Kerim’im kardeşim Ömer’e; Elif’im de bana benziyor. Üstelik sadece fiziken değil huylarımızda benziyor. Bu yüzden Ömer oğlum yok diye ben de kızım yok diye üzülmüyoruz.

Kardeşim Ömer ile birbirimize düşkünlüğümüzden mi, kızımın olmadığından mı bilmem ama kesinlikle Elif’in sevgisi ile Kerim’in sevgisi arasında hiç fark yok. Boşuna “yeğen evlat kadar sevilir” dememiş atalarımız.

İnsanoğlunun başarısını kıskanmadığı tek varlık evlatmış. Yeğende evlattır. Hayatınız boyunca onu koruyup kollamak ve halası olarak her zaman yanında olmak tek arzunuzdur.

Aranızda ülke sınırları, mesafeler olsa bile, büyüdüğünü izleyebilmek için sık sık ziyarete gitmeye çalışırsınız. Elifimle geçen hala yeğen günlerimizi çok özlüyoruz.

Alışveriş merkezi gezinize önce oyuncakçılar ve çocuk bölümünden başlarsınız ve mutlaka ona göre bir şeyler bulur alırsınız. Hatta benim gibi doğduğunda bireysel emeklilik yaptırır ya da farklı birikimlerle geleceğine destek olmaya çalışırsınız.

Onun hala demesi çok büyük mutluluk. Konuşmaya başlamadan telefonda komiklikler yaparsın. Konuşmaya başladığında hala dediğinde ne yapacağını bilemezsin. Okula başlayıp sana mesaj yazınca mutluluğun tarifsiz olur.

Artık arkadaşlarınızla beraberken konuşulan konular arasında mutlaka yeğeniniz vardır. Onları bıktırana kadar ne yaptı, ne dedi anlatır hızınızı alamayıp bütün fotoğraf ve videolarını gösterirsiniz.

Allah bütün evlat ve yeğenlere uzun, sağlıklı ve mutlu ömür nasip eder inşaallah. Haydi yeğenler hala hayattayken arayın önce halanızı, dayınızı sonra teyze ve amcanızı.

Ömür Kahraman – NAME HABER


Haberi Paylaş: https://namehaber.com/?p=432

Genel