Pilotlar Neden Beraber Ve Aynı Yemekten Yemezler?

Pilotlar Neden Beraber Ve Aynı Yemekten Yemezler?

Uçuşların, biz yolcular için en keyifli anlarından biri yemek servisi zamanıdır. Özellikle havayolu şirketlerinin birbirleriyle yarış halinde olması, uçak içi ikramı çok yükseğe taşıdı. Siz hiç gökyüzünde, mum ışığında yemek yemeyi deneyimlediniz mi? Bugün artık ekonomi sınıfında bile alternatifli yemek imkânı bulunurken, business sınıfında yemek yemek için uçuyorum diyen yolcularımızın da sayısı günbegün artıyor. Uçan şeflerin iyileştirdiği yemek kalitesinin buna katkısı çoktur.

Uçuşta sadece yolculara alternatifli yemek verilmiyor. Pilotlar, kabin ekibi ve business class yolculara da farklı yemekler ikram edilir. Kokpitte bulunan pilotlar, yemeklerini farklı zamanda yedikleri gibi, farklı yemek yerler. Bir pilot makarna yerken, diğeri tavuk ya da biri et yerken, diğeri balık yer.

Uçağın emniyetli ve güvenli şekilde uçurulması ve yere indirilmesi ile görevli pilotların yediği yemekler de uçuş güvenliği için çok önemlidir. Bu yüzden kaptan pilot, yardımcı pilot ve varsa eğitmen ya da 3. pilot aynı anda yemek yiyemezler. Havacılıkta her zaman en kötü senaryoya karşı önlem alınır ya da hazırlık yapılır. Pilotların aynı yemeği yememelerinin sebebi, herhangi bir hastalık ya da besin zehirlenmesine karşı getirilmiş bir kuraldır. Pilotlardan biri olur da zehirlenir ise, diğer pilot görevini yerine getirebilir. Yemekler uçuşa yüklenmeden önce farklı kontrollerden geçse de bu, zehirlenme riskine karşı ekstra bir tedbirdir.

Osmanlı İmparatorluğu zamanında da padişahlar zehirlenmesinler diye özel üretilen yeşil porselen seladonlar, turnusol kâğıdı gibi içine zehir konduğunda rengini değiştirir ya da padişah yemeğini yemeden çeşnicibaşı tarafından tadılır ve zehir var mı diye beklenirdi. Bazen art niyetli olmasa da zehirlenme her yerde ve koşulda olabilir. Zaten başımıza gelen büyük sıkıntılar hep bu ağzımızı tutamamamızdan gelmiyor mu?

Pilotlar yatılı seferlerinde, farklı yemek kültürleri olan yerlerde yemek yerken dahi yazılı bir kural olmasa da farklı yemek yemeyi tercih ederler.

“Havacılıkta kurallar kanla yazılır.” dendiğini bilirsiniz. Her kuralın konması, yaşanmış nahoş olaylara dayanır.

Bilirsiniz “Bir musibet, bin nasihatten iyidir.” denir. Havacılıkta, kokpitte yaşanan zehirlenme olayları konuşulurken de şu iki olaylardan bahsedilir:

1. 1980’de, Avustralya’da pilotların aynı anda besin zehirlenmesi nedeniyle uçağın kontrolünü kaybeder. Bir yolcunun, bayılan pilotlardan birini uyandırması ile uçak emniyetle yere iner.

2. 1982 yılında 250 yolcu taşıyan, National Overseas Airways’e ait Lizbon-Boston uçuşunda, 10 mürettebattan 8’i pudingten zehirlenirken, 2. pilotun şans eseri tatlı yemediği için, uçuş emniyetli şekilde tamamlanabilmesiyle bu kural uygulamaya konmuştur.

Bu uygulama, uluslararası uyulması gereken bir zorunluluk değil; ancak birçok havayolu bu kuralı uyguluyor.

Havacılıkta en önemli kelime emniyettir. Emniyet için getirilen bu kurala saygı duyan pilotlar da bizlerin emniyeti adına, farklı zamanlarda değişik yemek yerler. Unutmayalım ki her kural, biz yolcuların emniyetli şekilde gideceğimiz yere ulaşmamız adına getirilmiştir.

Ömür Kahraman – NAME HABER


Haberi Paylaş: https://namehaber.com/?p=832

Genel