CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada imar süreçlerinin Türkiye’de uzun süredir siyasetin en büyük finansman kaynaklarından biri hâline geldiğini ifade etti. Gürsel Tekin, imar süreçleri şeffaf ve denetlenebilir bir yapıya kavuşmadıkça siyasette gerçek bir rekabet oluşturmanın mümkün görünmediğini belirtti. Kentlerdeki imar rantına yönelen çeşitli çıkar gruplarının karar alma mekanizmaları üzerinde ciddi baskı kurduğunu söyleyen Gürsel Tekin, bu baskının demokratik işleyişi zayıflattığını dile getirdi.
Gürsel Tekin açıklamasında, mevcut imar sisteminin birbirini besleyen geniş bir çıkar düzenine dönüştüğünü aktardı. Bu yapının hem yerel yönetimlere hem de siyasi aktörlere sürekli olarak baskı oluşturduğunu, kararların kamu yararından uzaklaşmasına neden olduğunu ifade etti. İmar süreçlerinde oluşan rantın toplumun farklı kesimlerinde rahatsızlık yarattığını belirten CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, bu düzeni değiştirmek için güçlü denetim mekanizmalarının devreye alınması gerektiğini savundu.
Hesap verebilirlik ilkesinin hayati öneme sahip olduğunun altını çizen Gürsel Tekin, toplumun demokratik katılımının artırılması gerektiğini söyledi. Toplumsal dayanışma olmadan bu düzenin dönüşmeyeceğini belirten Tekin, kamu yararı odaklı bir imar politikası için ortak akla ihtiyaç olduğunu ifade etti.

