“Made in China”dan kaçış Türkiye için fırsat mı?

“Made in China”dan kaçış Türkiye için fırsat mı?

Çin Ticaret Bakanlığı üç ayrı faz olarak düzenlenen fuarın 15-19 Nisan arasında yapılan birinci fazına 66 bin yabancı ziyaretçinin katıldığını açıkladı. Bu, salgın öncesinin neredeyse üçte biri. Rakamın mütevazilğinden daha önemlisi yabancı katılımcıların kompozisyonuydu. Büyük ölçekli alımlar yapan gelişmiş ülkelerden gelen alıcıların sayısı son derece azdı. Özellikle ABD, İngiltere, Almanya gibi ülkelerden katılımcılar neredeyse parmakla gösterilecek kadardı. Yabancı katılımcıların çoğunluğu Orta Doğu, Afrika ve Asya ülkelerindendi.

Gelişmiş ülkelerden gelenlerin az olmasının bir sebebi ekonomik durgunluk kuşkusuz ama daha önemli sebebi bu ülke kamuoylarında giderek artan Çin karşıtlığı tutum.

Fuarda belirginlik kazanan bir başka eğilim ise alıcıların nihai (mamül) mal yerine komponent olarak alımı tercih etmeleriydi. Bunun sebebi mamul malların ithalatında ülkelerin yüksek gümrük vergileri uygulaması. Ürünün komponentleri ayrı ayrı ithal edildiğinde gümrük vergileri çok daha düşük olduğundan bu şekilde ithal edip montajı yerel olarak yapmak çok daha avantajlı.

“Çin Malı istemem” eğilimi
Bu yöntem başka bir amaç için de kullanışlı. ABD ve diğer gelişmiş ülke tüketicileri Çin Malı yerine Vietnam, Endonezya, Tayland gibi ülkelerde üretilmiş malları tercih ediyorlar. Bu nedenle pek çok Çin firması komşu Asya ülkelerinde üretim tesisleri kurmaya yönelmiş durumda. Komponentler Çin’den geliyor ama nihai ürün Çin Malı olmuyor! Zaten bu ülkelerdeki sanayi zincirleri henüz gelişimini tamamlamadığından yerel montaj fabrikalarının normal koşullarda da Çin’den gelecek ara malı ve komponentlere bağımlılığı sürüyor.

Çin’in ihracatının kompozisyonuna bakınca bu durum belirgin olarak gözükmekte. Bu yılın ilk çeyreğinde Çin’in Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’ne [1] yaptığı ara malı ihracatı yıllık yüzde 17,9 artışla 531,1 milyar RMB (77,1 milyar dolar) ulaştı ve Çin’e bu ülkelere yaptığı toplam ihracatın yaklaşık yüzde 55,6’sını oluşturdu. Ara malı ve komponent ihracatı artarken bitmiş ürün ihracatı azalıyor.

Çin’in açıkladığı son verilere göre ABD’ye yapılan ihracat geçen Mart ayında yıllık bazda yüzde 7.7 oranında azalmış durumda.

Zaten ABD’nin Çin’den yaptığı ithalat özellikle son 5 yılda kayda değer bir azalma eğilimi gösteriyor. Düşük maliyetli Asya ülkelerinden yapılan mamul mal ithalatında Çin’in payı 2018’de yüzde 65.6 iken geçen yıl yüzde 50.7’ye geriledi.


Haberi Paylaş: https://namehaber.com/?p=4614

Genel