Uçaklar Neden Arkalarında Beyaz Bir İz Bırakır?

Uçaklar Neden Arkalarında Beyaz Bir İz Bırakır?

Beyaz iz, yani kuyruk izi, uçağın arkasından dumanlar çıkararak uçtuğunu düşündürür. Hayal gücüyle gizem dolu hikayelere hatta komplo teorilerine bile ilham verse de soğuk havada ağzımızdan çıkan buhar gibidir.

Uçaklar daha az yakıt harcamak için yüksek irtifada uçar. Arabalardaki gibi yakıt tüketimi uçaklarda da egzoz gazına yol açar. Ortalama 10 bin metre gibi çok yüksekten ve irtifaya göre -30-54°C soğukta uçtuklarında motora giren soğuk hava ısınarak su buharı haline gelir ve motordan çıkarken soğuktan su damlacıkları donarak buz halini alarak uçağın arkasında görünen buluttan bir yol gibi bu beyaz iz bırakır. Daha sonra da buharlaşır ve izler yok olur.

Motordan çıkan gazın ortalama % 70’i karbondioksit, % 29’u su buharı ve % 1’i de diğer gazlardan oluşur.

Havacılık terminolojisinde bu izlere contrail denir. İngilizce yoğunlaşma “condensation” ile iz anlamına gelen “trail” kelimelerinin kısaltmasıdır. Uçak kuyruk izi ya da yoğunlaşma izi de denir.

Uçaklar alçak irtifalara indiğinde, dış hava ısındığından bu beyaz izler oluşmaz. Araştırmalar, uçuşların %10’unda bu izlerin olduğunu gösterir.

Bu izler değişen havayı, yaklaşan fırtınaları da gösterir.

Contrail bazen kimyasal iz anlamına gelen chemtrail ile karıştırılarak komplo teorilerine sebep olur. Uçakların dünyayı ve insanları gizli planları doğrultusunda etkilemek için çeşitli kimyasallar yaydıkları söylense de bu iddialar ispatlanamamıştır. Ancak bilim insanları bu izlerin atmosferdeki sıcaklığı artırdığı için zararı olduğunu da söylüyor.

Ömür Kahraman – NAME HABER


Haberi Paylaş: https://namehaber.com/?p=447

Genel