Peki erken emeklilik için ne yapmak gerekli? Erken emeklik şartları neler? Erken emekli olabilen meslek grupları hangileri? Haberimizde bu soruların yanıtlarına değindik. İşte ayrıntılar.
Erken Emeklilik formülleri
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emeklilik tarihinin öne çekilmesine yönelik bir çok programlamayı gündemine dahil etti. Belli aralılarda yapılan söz konusu yardımıyla sigortalıların emeklilik tarihini öne çekmelerine imkan veriliyor.
Kadınlarda doğum borçlanması konuya dahil edilirken erkeklerde ise askerlik borçlanması bu kapsamda en sık müracat edilen yöntemler arasında bulunuyor. Doğum borçlanması, yurt dışı borçlanması, bedava izin borçlanması, askerlik borçlanması, lokavt ve grevde geride bıraktığımız sürelerin borçlanması, staj devresi borçlanması gibi bazı programlar bu kapsama alınmıştır.
Emeklilik tarihinin öne çekilmesine ilişkin SGK borçlanma tekniklerini kullanarak 6 seneye kadar erken emeklilik imkanı sağlanabiliyor. Ancak bu yalnızca çocuk sahibi olan kadınlar için geçerli. Doğum borçlanmasıyla 3 çocuğa kadar her bir çocuk için 2 yıl olmak üzere 6 sene borçlanma yaparak emeklilik tarihinin dolması bekleniyor.
Borçlanma teknikinde bir diğer yöntem ise askerlik ve vatan dışı borçlanmaları oldu. Bu yöntemlerle erkek sigortalı çalışanların askerlik süreleri için güncel prim borçlanma tutarına göre yapılacak hesaplamalarla eksik primini bitirmesi imkanı sağlanacak. Yurt dışı borçlanmasındaki yöntemde ise sigortalının yurt dışındaki zamanları için borçlanma yoluna gitme imkanı veriliyor.
Bazı mesleklerde erken emeklilik imkanı oluyor
Erken emeklilikte imkanından yararlanan bazı meslek grupları bulunmaktadır. Bu meslek grupları ağır iş kollarında çalışanların yıpranma payı ile emeklilik hakkından yararlanmaları ile oldu.
Ağır işlerde çalışmak durumunda olan meslek grupları, gazeteciler, madenciler, gemi adamları ve EGM, TSK, MİT mensupları gibi 45 değişik meslek grubu amacıyla ‘Fiili Hizmet Süresi Zammı’ ile erken emeklilikten faydalanmasını sağlanmaktadır.