Emine Erdoğan, Zonguldak Karadeniz Ereğli Özel Eğitim Kampüsü açılışına katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Millî Eğitim Bakanlığınca inşa edilen Zonguldak Karadeniz Ereğli Özel Eğitim Kampüsünün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla düzenlenen açılış törenine katıldı.

Özel gereksinimli öğrencilerin halk oyunu gösterisi sunmasının ardından konuşan Emine Erdoğan, kampüsün güzel fikirlerin, iyi niyetlerin ve işine gönülden bağlı insanların ortak emeğinin eseri olduğunu söyledi.

Bu örnek eğitim yuvasının, devletin çocukların ve ailelerin daima yanında olduğunun, onlar için her zaman daha iyisini yapma kararlılığının somut ifadesini yansıttığını belirten Emine Erdoğan, bugün kendilerine bu gururu yaşatan Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e ve Bakanlık çalışanlarına teşekkür etti.

Emine Erdoğan, emeği geçen herkesi kutlayarak, çocuklar için fedakârca çalışan öğretmenlere şükranlarını sundu.

“ENGELLİ BİREYLER, TOPLUMUN EŞİT VE SAYGIN FERTLERİDİR”

“Bir medeniyetin gelişmişliği, içindeki en zayıf üyelerine nasıl davrandığıyla ölçülür” şeklinde meşhur sözün bulunduğunu aktaran Emine Erdoğan, bir toplumun, her mensubunu eşit önemde gördüğünde medeni olduğunu kaydetti.

Emine Erdoğan, “Yeryüzündeki hayatı herkes için yaşanabilir kılmanın derdindeysek, kalbimizin odalarında herkese yer varsa, işte o zaman, adil ve hakiki bir insan sevgisinden bahsedebiliriz” diyerek, şöyle devam etti: “3 Aralık Dünya Engelliler Günü, bu konudaki eksiklerimizi düşünmenin, ‘Hayatı güzelleştirmek için daha fazla ne yapabiliriz?’ diye sormanın bir vesilesi olmalıdır. Biz engellilik kavramını, insanları iki gruba bölen bir etiket olarak görmüyor, karşımızdakine, eksiklik atfeden bir bakışla ele almıyoruz. Engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıracak sistemsel düzenlemeleri, eğitim ve istihdam olanakları oluşturmayı ya da erişilebilirliği sağlamayı, bir hakkın teslim edilmesi olarak görüyoruz çünkü engelli bireyler, toplumun eşit, onurlu ve saygın fertleridir. Onlara esas engel teşkil eden, sistemik sorunlardır. O nedenle bu sorunları çözmek ve toplumu herkesin sahip olduğu farklı yetenek seviyelerine uyumlu hâle getirmek hepimizin görevidir.”

“HÜKÛMETİMİZ İLK GÜNDEN BU YANA ENGELLİLERİN HAKLARINI KORUMAK İÇİN GÜÇLÜ ADIMLAR ATIYOR”

En başta inançlarının kendilerini, yeryüzünü imar etmekle mükellef kıldığını belirten Emine Erdoğan, “Okul, hastane, bina, yol yaparken kapsayıcı olabiliyorsak, bu hizmetlerden herkes, eşit şekilde faydalanabiliyorsa, iş yerleri, alışveriş merkezleri, sinemalar, tiyatrolar, yani sosyal ve kamusal hayatın nabzının attığı yerlere ulaşmak, bir külfet olmaktan çıkmışsa, kimse kendini hayatın kıyısına itilmiş hissetmiyorsa, işte o zaman, işimizi layığıyla yapıyoruz demektir. Hükûmetimiz, ilk günden bu yana engelli vatandaşlarımızın haklarını korumak ve sosyal adaleti tesis etmek için çok güçlü adımlar atıyor” diye konuştu.

Emine Erdoğan, hükûmetin erişilebilirlik standartlarından bakım desteğine, evde bakım hizmetlerinden eğitimde kaynaştırma ve bütünleştirme uygulamalarına kadar geniş kapsamlı çalışmalar yürüttüğünü anlatarak, bu anlamda ailelere maddi ve manevi destekler sağlandığını kaydetti.

Ailelerin yaşadığı sorunların farkında olduklarını dile getiren Emine Erdoğan “Hayatın sizi bazen yorduğunu görüyoruz. O yüzden, biz bu yolu sizlerle birlikte elele, omuz omuza yürüyoruz. Bugün açılışını yaptığımız bu eğitim kampüsü, bizim için ne kadar değerli olduğunuzun, evlatlarımızı bu toplumun emaneti ve zenginliği olarak gördüğümüzün bir ispatıdır. Hiçbir şüpheniz olmasın ki kamu kurumlarımızla, yerel yönetimlerimizle ve devletimizin tüm imkânlarıyla, her zaman sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.