Seçim simülasyonu: İstanbul 2. Bölge, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı ve Amasya’da olası milletvekili dağılımı
14 Mayıs’ta yapılacak genel seçimlerde hem cumhurbaşkanını hem de milletvekillerini seçeceğiz.
Ads by Kiosked
Haftalardır devam eden ittifak partilerinin nasıl ittifak edeceği tartışmaları YSK’nın aday kesin listelerini ilan etmesiyle partiler için son buldu.
Ancak ittifak sadece partiler arasında yapılmıyor. Nihayetinde kararı seçmenler veriyor.
Türkiye’de seçime ilgi yüksek ve halkımız tartışmayı da tartışanları izlemeyi de seviyor.
Milletvekilliği seçim sonuçları üzerine tahminlerin, iddiaların bini bir para.
“TİP’e verilen oylar Yeşil Sol’un milletvekilliğine mal olacak, biz kaybedeceğiz Erdoğan/Bahçeli kazanacak”
“Falanca yerde CHP’nin hiç şansı yok, oradaki CHP’liler İYİ Parti’ye oy verirlerse AKP bir vekilini kaybeder”
“Burada MHP’nin şansı sıfır ama MHP’liler AKP’ye yönelirse Yeşil Sol milletvekili çıkaramaz”
Ads by Kiosked
“İstanbul’da seçilebilmek için 70 bin oy almak yetiyormuş, doğru mu?”
…
Bu tartışmalarda çok zaman yeterli veri olmuyor. Çünkü Türkiye’de milletvekili dağılımı d’Hondt sistemiyle yapıldığından bir seçim çevresinde herhangi bir partinin ne kadar oy alacağı doğru tahmin edilse bile bu oyun milletvekili çıkarmaya yetip yetmeyeceğini kazanacağını kolayca söylemek o kadar kolay olmuyor. Tunceli ve Bayburt gibi tek vekil seçilecek iller hariç tabii. Oralarda en yüksek oyu alan parti, ülke barajını aşmış olmak kaydıyla, vekilliği kapıyor. İngiltere’deki gibi her bölgeden sadece tek vekil çıkarılan dar bölge sistemi uygulanıyor olsaydı tahmin yapmak ve stratejik oy vermek çok kolay olurdu.
81 il ve 87 seçim çevresi için hazırladığım seçim simülasyonu ile bu zorluğu kısmen de olsa gidererek tartışmalarda işimize yarayacak bilgilere ulaşmak mümkün. Bu bilgileri her il ve seçim çevresi için paylaşacağım.
Bugünkü yazımda İstanbul 2. Bölge, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı ve Amasya için simülasyon sonuçlarını ele alacağım.
Ama önce bir noktayı vurgulamak istiyorum.
Bu simülasyon, il il yapılmış bir kamuoyu çalışmasının ürünü değildir. Bu yazının sonunda detaylı olarak açıklanan varsayımlar altında, alternatif ittifak modelleriyle ve farklı oy oranlarında ne tür sonuçlar ortaya çıkabileceği hakkında kamuoyuna fikir vermeyi hedeflemektedir.
2018 seçimi verileriyle test edildiğinde oldukça güvenilir şekilde çalışan bu simülasyonun birçok önemli faktörü göz ardı ettiği unutulmamalıdır.
Seçim simülasyonu
Aşağıdaki sonuçlara, yüzde 7’lik ülke barajını sadece Millet, Cumhur ile Emek ve Özgürlük ittifaklarının geçeceği ve bu ittifaklar dışında kalan partilerin adaylarının parlamentoya giremeyeceği kabul edilerek ulaşıldı.
Siyasi partilerin yurt içi tahmini oy oranları, 11 kamuoyu araştırma şirketinin Mart ayında yaptığı anketlerin ortalaması esas alınarak tahmin edildi. Bu oranları aşağıdaki bölümde bulabilirsiniz.
Adana
AKP ve CHP son vekillik için yarışıyorlar
Adana, tek seçim bölgesinden oluşuyor ve Meclis’te, önceki seçimde olduğu gibi, yine 15 milletvekili ile temsil edilecek.
Yüksek Seçim Kurulu’nun ilan ettiği kesin aday listelerine göre, ittifaklar açısından Adana’da Cumhur, Millet ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler AYRI listelerle seçime girecekler. Yani aşağıda ayrıntılarını verdiğim sekiz senaryo arasından Senaryo 1 olarak tanımladığım durum geçerli olacak.
Simülasyon sonucuna göre Adana’da AKP 5, MHP 1, CHP 5, İYİ Parti 2 ve Yeşil Sol 2 milletvekili çıkartıyor. Cumhur İttifakı 6, Millet İttifakı 7 ve Emek Özgürlük İttifakı 2 milletvekilliği kazanıyor.
MHP’nin Adana’da sahip olduğu vekil sayısı 2’den 1’e düşerken CHP’ninki 4’ten 5’e çıkıyor.
Tablonun en sağ sütunundan da anlaşılabileceği gibi Adana’dan TBMM’ye gönderilen son vekilin aldığı oy 85.986.
Adana’daki son milletvekilliği için AKP ve CHP arasındaki yarışı AKP kazanıyor.
Ancak bu senaryoya göre CHP oyunu 13 bin (Adana’daki oyların binde 9’u kadar) artırırsa son sandalyeyi AKP’nin elinden alabilir.
Bu yarışta başta DİĞER kategoride kalan partilere oy veren seçmenler olmak üzere MHP, Yeşil Sol ve TİP seçmenlerinin stratejik oy kullanıp kullanmayacakları önem kazanıyor.
DİĞER kategorisindeki partilerin seçmenleri toplamda yüzde 5’e yaklaşan oyları nı ikinci tercihlerine yönlendirirlerse son milletvekilinin hangi partiden olacağını belirleyebilirler.
Adana’da barajı aşan üç büyük ittifakın farklı ittifak senaryoları ile seçime gitmesi durumunda milletvekili dağılımı değişmiyor.
AKP Sözcüsü ÖMER ÇELİK’in liste başı olduğu AKP listesindeki seçilebilir sıradaki adaylar sırasıyla şunlar:
ÖMER ÇELİK, AHMET ZENBİLCİ, SUNAY KARAMIK, ABDULLAH DOĞRU, FARUK AYTEK, MUSTAFA YILDIZ.
MHP Listesinin ilk iki sırasında MUHARREM VARLI ve AYŞE SİBEL ERSOY var.
CHP listesi şöyle sıralanıyor: ORHAN SÜMER, MÜZEYYEN SEVKIN, BURHANETTIN BULUT, SADULLAH KISACIK, AYHAN BARUT, OSMAN BERKE, HÜSEYIN KESER,
İYİ Parti’nin ilk üç sırasında AYYÜCE TÜRKEŞ TAŞ, BİLAL BİLİCİ, GÖKTÜRK BOYVADAOĞLU var.
Yeşil Sol Parti listesinin ilk üç sırasında TÜLAY HATİMOĞULLARI, ORUÇ FERHAT KABA ve ROJBİN ÇELİK YÜKSEK bulunuyor.
Adana’da 2018 yılında yapılan son seçimlerdeki durum şöyleydi:
Adıyaman
Adıyaman ili tek seçim bölgesinden oluşuyor ve TBMM’ye bir önceki seçimde olduğu gibi yine 5 milletvekili gönderecek.
Yüksek Seçim Kurulu’nun ilan ettiği kesin aday listelerine göre ittifaklar açısından Senaryo 2 geçerli olacak. Yani Cumhur İttifakı’ndaki partiler AYRI listelerle, Millet ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler ORTAK listelerle seçime girecekler. İYİ Parti Adıyaman’da CHP listesinden seçime katılıyor.
Simülasyon sonucuna göre Adıyaman’da AKP 3, CHP 1 ve Yeşil Sol 1 milletvekili çıkartıyor. AKP son seçime kıyasla bir koltuğu Yeşil Sol Parti’ye kaptırıyor.
Adıyaman’dan TBMM’ye gönderilen son vekilin aldığı oy 57.508. Yeşil Sola giden bu vekilin n yakın rakibi AKP. Eğer AKP 58 bin oy artırırsa Yeşil Sola kaptırdığı vekilliği geri alabilir ki bu da simülasyona temel alınan oy oranları dikkate alındığında çok mümkün görünmüyor.
Adıyaman için olası diğer 7 ittifak senaryosunda da milletvekili sayıları değişmiyor.
AKP’nin ilk dört milletveki adayı RESUL KURT, İSHAK ŞAN, MUSTAFA ALKAYIŞ, HÜSEYİN ÖZHAN.
Yeşil Sol’un liste başında ALİ KENANOĞLU, CHP’nin liste başında ABDURRAHMAN TUTDERE var.
Adıyaman’da 2018 yılında yapılan son seçimlerdeki durum şöyleydi:
Afyonkarahisar
TBMM’ye bir önceki seçimde olduğu gibi yine 6 milletvekili gönderecek Afyonkarahisar tek seçim bölgesinden oluşuyor.
Yüksek Seçim Kurulu’nun ilan ettiği kesin aday listelerine göre ittifaklar açısından Senaryo 1 geçerli olacak. Yani Cumhur, Millet ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler AYRI listelerle seçime girecekler.
Simülasyon sonucuna göre Afyonkarahisar’da AKP 3, CHP 2 ve İYİ Parti 1 milletvekili çıkartıyor.
600 oy sonucu değiştirebilir
Ancak son milletvekili için CHP ve AKP arasında sıkı bir çekişme var. AKP, bu senaryoya göre, 600 oy daha alırsa CHP’nin elinden bir milletvekilini alıyor.
Afyonkarahisar’dan TBMM’ye gönderilen son vekilin aldığı oy 55.949.
Cumhur İttifakı’nın AYRI liste kaybı
MHP’nin sahip olduğu tek sandalye, bu simülasyon sonucuna göre CHP’ye geçiyor. Ancak Cumhur İtifakı için bu kayıptan kaçınmak mümkündü. AKP ve MHP, Afyon’daki seçime tek liste olarak girseydiler ittifak olarak bu koltuğu kaybetmeyeceklerdi.
Afyonkarahisar için AKP ve MHP’nin tek liste olarak seçime girdiği 4 farklı ittifak senaryosunun tamamında Cumhur ittifakı toplam 4 milletvekili kazanıyor. Bu dört senaryodan birini örnek olarak paylaşıyorum:
AKP listesindeki adaylar ALİ ÖZKAYA, İBRAHİM YURDUNUSEVEN, HASAN ARSLAN ve FERDA ERTÜRK olarak sıralanırken MHP’de MEHMET TAYTAK liste başında. CHP’nin ilk iki sırasında BURCU KÖKSAL ve FATİH AYDIN var.
Afyonkarahisar’da 2018 yılında yapılan son seçimlerdeki durum şöyleydi:
Ağrı
Tek seçim bölgesinden oluşan Ağrı, bir önceki seçimde olduğu gibi TBMM’ye yine 4 milletvekili gönderecek.
Yüksek Seçim Kurulu’nun ilan ettiği kesin aday listelerine göre ittifaklar açısından Senaryo 4 geçerli olacak. Yani Cumhur ve Millet ittifakları AYRI listelerle seçime katılırken Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler TEK listeyle seçime girecekler.
Simülasyon sonucuna göre 2018 milletvekili dağılımı değişmiyor. AKP 1, Yeşil Sol Parti 3 milletvekili çıkartıyor. Ağrı’da oy verme eğilimlerinde çok köklü ve sürpriz bir değişiklik yaşanmazsa seçim sonucunda değişiklik olma olasılığı çok zayıf görünüyor.
Ağrı’da TBMM’ye gönderilen son vekilin aldığı oy 50.167.
Yeşil Sol Parti’nin ilk üç sıra adayı SIRRI SAKIK, NEJLA DEMIR, HEVAL BOZDAĞ, AKP’nin liste başı ise RUKEN KİLERCİ.
Ağrı için olası 7 farklı ittifak senaryosunda milletvekili sayıları değişmiyor.
2018 yılında yapılan son seçimlerdeki Ağrı ’daki durum şöyleydi:
İstanbul 2. Seçim Çevresi
İstanbul’dan Meclis’e toplam 98 milletvekili gönderilecek. Bunların 27 tanesi Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Esenler, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Sarıyer, Sultangazi, Şişli ve Zeytinburnu ilçelerinin yer aldığı 2 Numaralı Seçim Bölgesi’nden olacak.
Geçen seçimde bu seçim bölgesinden TBMM’ye 28 milletvekili yollanmıştı. Ancak YSK, bu seçimde bölgenin milletvekili sayısını, nüfus değişimlerini dikkate alarak, 27’ye düşürdü.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun AKP’ten, emekli büyükelçi Namık Tan’ın CHP’den, Ahmet Şık’ın TİP’ten birinci sıra adayı olduğu İstanbul 2 Numaralı Seçim Bölgesi’nde Cumhur, Millet ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler AYRI listelerle seçime girecekler. Yani ittifaklar açısından Senaryo 1 geçerli olacak.
Simülasyon sonucuna göre AKP 11, MHP 1, CHP 10, İYİ Parti 2 ve Yeşil Sol Parti 3 milletvekili çıkartıyor.
Cumhur İttifakı 12, Millet İttifakı 12 ve Emek Özgürlük İttifakı 3 milletvekili kazanıyor.
Böylece Cumhur İttifakı 2018’e göre 3 (2 AKP, 1 MHP) vekil koltuğunu kaybederken bu koltukların 2’si Millet İttifakı’na (1 CHP, 1 İyi Parti) gidiyor. Bölgede, Emek Özgürlük İttifakı’nın sandalye sayısı değişmiyor.
Eğer bu bölgeden çıkarılan milletvekili sayısı geçen seçimdeki gibi 28 olsaydı bu senaryoda 28’inci milletvekili CHP’nin 11’inci sıradaki adayı olacaktı. Bu durumda İstanbul 2 numaralı seçim bölgesinden TBMM’ye gönderilen son vekilin oyu da 97.513 değil 91.564 olacaktı.
TİP’in milletvekili çıkarması durumunda kim kaybeder?
Bir önceki seçimde HDP listelerinden Meclis’e giren, daha sonra istifa ederek TİP’e geçen Ahmet Şık’ın birinci sıra adayı olduğu TİP’in bu bölgede milletvekili çıkartabilmesi oyunu yaklaşık 60 bin yükselterek 100 bin oya ulaşmasına, başka bir ifadeyle yaklaşık yüzde 3.3 oy almasına bağlı.
TİP’in ek olarak alacağı yaklaşık 60 bin oyun esas olarak CHP ve Yeşil Sol Parti’den geleceği düşünülürse TİP’in kazanacağı milletvekili CHP’nin 10. sıra adayı ile Yeşil Sol Parti’nin 3. sıra adayının seçilmesini zora sokabilir.
Oy oranlarındaki değişmeler elbette farklı sonuçlar doğurabilir.
Diğer partilerin oy oranları değiştirilmeden TİP, Yeşil Sol ve CHP oylarını değiştirerek ulaşılabilecek birkaç farklı simülasyon daha yaptım.
TİP tahminlerin ötesinde bir “patlama” yaşarsa…
Eğer TİP, kamuoyu çalışmalarının sonuçlarının 2-3 katı fazla oy alarak bir patlama yaşarsa, örneğin oyunu yüzde 3,5’a çıkarırken Yeşil Sol ve CHP sırasıyla yüzde 10,39 ve yüzde 32,69 oranında oy alırsa TİP bir temsilcisini TBMM’ye yollamayı başarırken CHP bir sandalye kaybeder:
TİP’in bu düzeyde bir “patlama” yaratacağını beklemiyorum ama simülasyonda sürprizlere yer vermek eğlenceli ve ufkumuzu genişletiyor.
Mesela TİP’in bölgedeki oyu yüzde 4,2’ye çıkarsa, Yeşil Sol oyu da yüzde 10,66 olursa yine CHP’nin 10’uncu sıra adayı yerine TİP’in birinci sıra adayı adayı parlamentoya gidiyor:
TİP kazanırken Yeşil Sol’un kaybedebileceği 2 simülasyonu da aşağıda paylaşıyorum. Bu iki senaryoda Yeşil Sol Parti’nin 3. sıra milletvekili adayı Türkiye’deki en kıdemli ve üretken gazetecilerden Hasan Cemal, milletvekili seçilemezken kendisi de eski bir gazeteci olan Ahmet Şık TBMM’deki koltuğunu korumuş olacak.
Olasılıkların sonu yok elbette ama gelecek talepler doğrultusunda farklı oy oranlarıyla yeni simülasyonlar yapıp sonuçları, mümkün olduğu ölçüde, paylaşmayı hedefliyorum.
Bu bölgede partilerin listelerindeki seçilebilir adayları, listedeki sıralama dikkate alınarak aşağıda sıralanmıştır:
AKP
SÜLEYMAN SOYLU, HALİT YEREBAKAN, RABİA İLHAN, MEHMET ÖNDER AKSAKAL, MUSTAFA DEMİR, İSMAİL EMRAH KARAYEL, ZAFER SIRAKAYA, BÜŞRA PAKER, SEVAN SIVACIOĞLU, DERYA AYAYDIN, ADEM YILDIRIM, SENA NUR ÇELİK
MHP
CELAL ADAN YÜKSEK, CEMAL ÇETIN
CHP
NAMIK TAN, YUNUS EMRE, GÖKAN ZEYBEK, KADRİ ENİS BERBEROĞLU, MUSTAFA KAYA, YÜKSEL MANSUR KILINÇ, İSA MESİH ŞAHİN, EVRİM RIZVANOĞLU, BERNA SUKAŞ, FUAT YILDIRIM, ONUR AYDIN, IŞIK ÖGÜTÇÜ, SONER ÖZİMER
İYİ Parti
MEHMET SATUK BUĞRA KAVUNCU, MEHMET SELİM ENSARİOĞLU, BAHATTİN BAHADIR ERDEM
Yeşil Sol Parti
CENGİZ ÇİÇEK, ÖZGÜL SAKİ, HASAN KAYA CEMAL, ÖZTÜRK TÜRKDOĞAN, KAMİLE KANDAL
Gelecek talepler doğrultusunda farklı oy oranlarıyla yeni simülasyonlar yapıp sonuçları, mümkün olduğu ölçüde, paylaşmayı hedefliyorum.
İstanbul 2. Bölge’de 2018 seçimlerindeki oy ve vekil dağılımı şöyle olmuştu:
Yarın, Ankara 1, Ankara 2, Ankara 3, Antalya, Artvin ve Aydın için simülasyonları paylaşacağım.
Bu yazı dizisinin önceki bölümleri:
20 Nisan 2023 – “Hangi ilin kaç milletvekili çıkaracağını, medyada okuduğunuz sayıların eksik ve yanlış olduğunu biliyor musunuz?”
Simülasyonun dayandığı varsayım ve veriler
Seçmen Sayısı
Toplamı 64 milyon 113 bin 941 olarak açıklanan yurt içi (Yİ) ve yurt dışı (YD) seçmen sayıları YSK’dan alınmıştır. Yurt içi seçmenlerin illere / seçim çevrelerine göre dağılımı YSK kesin verileri ulaşılabilir hale getirinceye kadar TÜİK’in 31 Aralık 2022 tarihli Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verileri temel alınarak tahmin edilmiştir.
Seçimlere Katılım Oranı
Seçime katılım oranında, 24 Haziran 2018’de yapılan son TBMM seçimine katılım oranı temel alınmıştır. Uzmanların, seçimin önemi nedeniyle 14 Mayıs’ta katılım oranının biraz daha yükseleceği tahmini senaryolara yansıtılmıştır.
Böylece, yurt içi (Yİ), yurt dışı (YD) seçime katılım oranları sırasıyla yüzde 89 ve yüzde 55 olarak kabul edilmiştir. Yüzde 89’luk yurt içi katılım oranına, her seçim çevresinde 2018 seçimlerindeki katılım düzeyi 1,009448 oranında artırılarak ulaşılmıştır.
Geçerli Oy Oranı
Geçerli oy oranının, her seçim çevresinde bir önceki parlamento seçimindeki gibi olacağı kabul edilmiştir.
Oyların Partilere Genel Dağılımı
14 Mayıs seçimleri için ilan edilen kayıtlı seçmen sayısına yukarıda paylaştığımız seçime katılım ve geçerli oy oranları uygulanarak, her seçim çevresindeki olası geçerli oy sayısına ulaşıldı. İkinci adımda; ilgili seçim çevresi için hesaplanan “geçerli oy” sayılarından, Türkiye geneli için “geçerli oy” sayısına ulaşıldı. Geçerli oylar, partilerin Türkiye genelinde alacağı tahmin edilen oy oranları temel alınarak dağıtıldı. Tahmini oy oranlarında, siyasi partilerin 11 kamuoyu araştırma şirketinin Mart ayında yaptığı anketlere yansıyan oylarının ortalaması esas alındı. Bu aşamada, yurt dışı oylar, siyasi parti oylarına ağırlıklarınca eklendi.
Oyların Seçim Çevrelerinde Partilere Dağılımı
Her parti için hesaplanan toplam geçerli oyun seçim çevrelerine dağıtılmasında, her partinin bir önceki seçimde o seçim çevresinde elde ettiği nispi/oransal gücü temel alındı.
Örneğin; 2018 seçimlerinde A partisinin aldığı toplam 1000 oyun 50 adedi (yüzde 5) Diyarbakır’dan, 20 adedi (yüzde 2) Samsun’dan gelmiş olsun. 14 Mayıs 2023 seçimi için A partisinin toplam oyu 1500 olarak hesaplandıysa, bu 1500 oyun 75’i (yüzde 5) Diyarbakır’dan, 30’u (yüzde 2) Samsun’dan alınmış olarak varsayılacaktır.
Önceki seçimde yer almayan partilerin oylarının seçim çevrelerine dağılımında ise şu yöntem izlendi:
DEVA ve Gelecek partilerinin seçim çevrelerindeki oransal durumları, yukarıda açıklanan hesapların ortaya koyduğu AKP eğilimlerine göre, Yeşil Sol Parti’nin oransal durumu da HDP’deki eğilime göre tahmin edildi.
TİP’in oransal durumu, CHP ve HDP eğilimleri sırasıyla yüzde 70 ve yüzde 30 oranlarında yansıtılarak tahmin edildi.
Aynı şekilde, Zafer Partisi ağırlıklandırılması MHP üzerinden, Memleket Partisi de CHP üzerinden yapıldı.
Milletvekili Dağılımı Hesabı
Yüzde 7’lik ülke barajını sadece 3 ittifakın (Millet, Cumhur, Emek ve Özgürlük) geçebileceği, bu ittifakların dışında kalan partilerin listelerinden milletvekili seçilemeyeceği varsayılmıştır. Ülke barajına takılma olasılığı bulunmayan üç ittifaktaki partilerin yukarıda açıklanan hesaplarla elde edilen oylarından hareketle, d’Hondt yöntemi kullanılarak milletvekili dağılımı yapıldı.
D’Hondt Yöntemi Uygulaması
Bu yöntemde baraj sorunu olmayan partilerin seçim bölgesindeki oyları alt alta yazılır.
Daha sonra her partinin oyu sırasıyla 1’e, 2’ye, 3’e,… ta ki o seçim çevresinden çıkacak toplam milletvekili sayısına ulaşana kadar bölünür.
Elde edilen sayılar büyükten küçüğe doğru sıralanır ve milletvekillileri bu sırayla o sayıların karşısındaki partilere dağıtılmış olur.
İttifak Senaryoları
Her seçim çevresinde farklı ittifak biçimleri dikkate alınarak olası sonuçlar 8 farklı ittifak senaryosunda ele alındı.
DEVA Partisi, Gelecek Partisi, DP, DSP, Hüda Par ve BBP; AKP ve CHP listelerinden seçime gireceğinden ayrıca ele alınmadı.
Baraja takılmayacağı görülen üç ittifak dışında kalan partiler, hesaplamada DİĞER adı altında birleştirildi.
Ülke barajını aşacak 3 ittifak ve partilerinin seçim çevrelerindeki anlaşmalarına bağlı olarak, olası bütün senaryolar simülasyona dahil edildi.
Senaryo 1: Cumhur, Millet ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler seçime AYRI listelerle girerse…
Senaryo 2: Cumhur ittifakındaki partiler AYRI, Millet ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler ORTAK listelerle seçime girerse…
Senaryo 3: Cumhur ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler AYRI, Millet ittifakındaki partiler ORTAK listeyle seçime girerse…
Senaryo 4: Cumhur ve Millet ittifaklarındaki partiler AYRI, Emek ve Özgürlük İttifakı’ndaki partiler ORTAK listeyle seçime girerse…
Senaryo 5: Cumhur İttifakı’ndaki partiler ORTAK, Millet ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler AYRI listelerle seçime girerse… Senaryo 6: Cumhur, Millet ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler ORTAK listelerle seçime girerse…
Senaryo 7: Cumhur ve Millet ittifaklarındaki partiler ORTAK, Emek ve Özgürlük İttifakı’ndaki partiler AYRI listelerle seçime girerse…
Senaryo 8: Cumhur ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler ORTAK, Millet İttifakı’ndaki partiler AYRI listelerle seçime girerse…
Simülasyon Hakkında Bir Uyarı
2018 seçimi verileriyle test edildiğinde oldukça güvenilir şekilde çalışan bu simülasyonun birçok önemli faktörü göz ardı ettiği unutulmamalıdır. Bu simülasyon, il il yapılmış bir kamuoyu çalışmasının ürünü değildir. Açıklanan varsayımlar altında, alternatif ittifak modelleriyle ve farklı oy oranlarında ne tür sonuçlar ortaya çıkabileceği hakkında kamuoyuna fikir vermeyi hedeflemektedir.
Depremin neden olduğu, boyutları ve sonuçları tam olarak bilinmeyen seçmen mobilitesi başta olmak üzere bazı önemli faktörler, simülasyonun bu durumdan etkilenen seçim çevreleri için daha ihtiyatlı okunmasını gerektirmektedir.
Haberi Paylaş: https://namehaber.com/?p=4558
Genel